Waarom je glucose-fructose stroop zou moeten vermijden.

Als je maar één kleine stap in het verbeteren van je gezondheid wil maken, dan zou je dit ‘goedje’ het beste kunnen vermijden. Glucose-fructosestroop is een vorm van suiker die wordt gemaakt van zetmeel uit tarwe of maïs. Dan denk je misschien, tarwe en mais dat zijn toch natuurlijke voedingstoffen?

Helaas er zit hier een addertje onder het gras, het is namelijk een kunstmatige suiker. Suiker uit suikerbieten of suikerriet bestaat uit 1 molecuul glucose en 1 molecuul fructose, ons lichaam kan deze stoffen apart verwerken. In fruit is de fructose gecombineerd met vezels, dit zorgt er voor dat de fructose langzaam in je bloed wordt opgenomen. In de stroop wordt het omzettingsproces al van te voren gedaan, dat heeft technische voordelen voor een fabrikant (verwerkt makkelijker) en het is goedkoper en zoeter. Het zit in ontzettend veel voedingsmiddelen uit de industrie, onder andere in: frisdranken, vruchtendranken, sportdranken, diverse soorten stroop, snoep, ontbijtkoek, koekjes, gebak en vormen van (sla)dressings en tomatenketchup.

Van deze onnatuurlijke fructose kan je makkelijker meer eten, omdat ons lichaam deze stof niet zo goed herkent, daardoor wordt het minder geremd en komen er minder signaalstoffen van verzadiging vrij. Als deze stroop overmatig wordt geconsumeerd wordt het omgezet in vet. Dit heeft als gevolg dat glucose-fructosestroop de nummer één reden staat als oorzaak van overgewicht in de Westerse wereld. Ziektes als gevolg hiervan zijn insulineresistentie en diabetes type-2.

Andere namen voor glucose-fructosestroop zijn: maisstroop, glucosestroop, fructosestroop en HFCS (High-Fructose-Corn Syrup). Deze stroop is ontstekingsbevorderend , kan de cellen beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Verder is er een hoger risico op het krijgen van hart-en vaatziekten, leververvetting (NFLAD), hoge bloeddruk, jicht en andere ontstekingsziektes. Los van dat bevat het geen enkele essentiële voedingstoffen en zijn het dus nutteloze calorieën.

Al met al is het vermijden van dit ‘goedje’ één van makkelijkste en effectieve manieren om je gezondheid te verbeteren en het risico op ziekte te verlagen.